Η οστεοπόρωση είναι χρόνια νόσος των οστών που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της πυκνότητας τους έτσι ώστε να γίνονται πιο εύθραυστα. Η οστεοπόρωση είναι νόσος κυρίως των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Παρόλα αυτά εμφανίζεται και σε άντρες καθώς και σε νεαρότερα άτομα σε ειδικές περιπτώσεις . Οι κίνδυνοι της υγείας από την οστεοπόρωση αφορούν την αυξημένη εμφάνιση καταγμάτων και την κυφωτική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

 

ΑΙΤΙΑ

Η οστεοπόρωση αποτελεί μεταβολικό νόσημα των οστών και επηρεάζεται από ορμονικούς, φαρμακευτικούς, κληρονομικούς παράγοντες καθώς και από της συνήθειες του ατόμου όπως το κάπνισμα και η διατροφή.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η οστεοπόρωση κατά κανόνα δεν έχει συμπτώματα. Μερικές φορές οι ασθενείς παραπονούνται για διάχυτους ήπιους πόνους κυρίως στη ράχη.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης τίθεται μετά από έλεγχο με μέτρηση της οστικής πυκνότητας . Επίσης γίνεται μέτρηση ειδικών δεικτών μεταβολισμού των οστών στο αίμα και στα ούρα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης συνίσταται σε συνδυασμό επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν τόσο αγωγή από του στόματος, δηλ. χάπια , όσο και ενέσιμες θεραπείες -ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς -και καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.