Υπερλιπιδαιμία ονομάζεται η αύξηση των τιμών των λιπιδίων του αίματος. Αυτό εκφράζεται με αυξημένες τιμές χοληστερόλης (χοληστερίνης) και τριγλυκεριδίων. Οι κίνδυνοι από την υπερλιπιδαιμία αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα ,δηλαδή οι ασθενείς με αυξημένες τιμές χοληστερόλης εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα με αθηρωμάτωση των αγγείων τους . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμφάνιση εμφραγμάτων, ανευρυσμάτων ή στενώσεων των αγγείων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια της υπερλιπιδαιμίας συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την διατροφή πλούσια σε λιπαρά και την έλλειψη άσκησης. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης ρόλο ειδικά σε οικογενής μορφές υπερλιπιδαιμίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η υπερλιπιδαιμία είναι ασυμπωματική νόσος . Οι κλινικές της εκδηλώσεις αφορούν τις επιπλοκές της νόσου δηλαδή τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει στεφανιαία νόσο (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου) , αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιφερική αγγειοπάθεια (στένωση καρωτίδων, αγγειακά ανεύρυσμα).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της υπερλιπιδαιμίας γίνεται με βιοχημικό έλεγχο του αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλλο του ατόμου καθώς επίσης και από την ύπαρξη επιπρόσθετων παραγόντων κινδύνου. Τέτοιοι είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση ή η προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος. Συνεπώς η απόφαση της έναρξης φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνεται μετά από υπολογισμό του συνολικού κινδύνου του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας απαιτεί στη βάση της ειδικές διατροφικές συνήθειες και συστηματική σωματική άσκηση. Εν συνεχεία και ανάλογα με την εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου από τον θεράποντα κρίνεται η έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.