Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται με την καλή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Επίσης ρύθμιση παραγόντων όπως το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η καθιστική ζωή, επιβραδύνουν την ανάπτυξη επιπλοκών. Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες.
Η διαβητική κετοξέωση είναι μια επείγουσα και επικίνδυνη επιπλοκή που χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο. Ο ασθενής εμφανίζει αφυδάτωση, αναπνοή Kussmaul (βαθιές, παρατεταμένες αναπνοές) , απόπνοια ακετόνης, συχνά διάχυτο κοιλιακό άλγος και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης έως κώμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρούνται υπόταση και (shock). Με την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, η διαβητική κετοξέωση αποτελεί κατάσταση αναστρέψιμη. Είναι πιο συχνή στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα
Χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος (>600 mg/dl) και απουσία κετοξέωσης. Αυξάνεται η ωσμωτικότητα του πλάσματος (>350 mOsm/L) , παρουσιάζονται σημεία αφυδάτωσης, ενώ επίσης εμφανίζονται διαταραχές του επιπέδου συνείδησης . Είναι πιο συχνό στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Υπογλυκαιμία
Αποτελεί επιπλοκή της θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη. Προκαλείται συνήθως από αυξημένη δόση ινσουλίνης , έντονη σωματική άσκηση ή μειωμένη πρόσληψη τροφής. Ο ασθενής εμφανίζει και αυξημένη εφίδρωση, ευερεθιστότητα διαταραχές του επιπέδου συνείδησης ή/και κώμα.
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΙ
Διαβητική μικροαγγειοπάθεια
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια : Βλάβες των τριχοειδών αγγείων του αμφιβληστροειδή που οδηγούν σε απώλεια όρασης. (Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στο Δυτικό κόσμο)
Διαβητική νεφροπάθεια: Βλάβες των αγγείων, του σπειράματος και του διάμεσου ιστού των νεφρών που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Διαβητική νευροπάθεια: Εμφανίζεται με απώλεια της αισθητικότητας , αρχικά στα κάτω άκρα, και στυτική δυσλειτουργία.
Διαβητική μακροαγγειοπάθεια
Εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης με προσβολή αρτηριών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που έχουν ως αποτέλεσμα:
- Στεφανιαία νόσο, που μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
- Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κυρίως ισχαιμικού τύπου.
- Περιφερική αγγειακή νόσος – στένωση αγγείων όπως οι καρωτίδες και τα αγγεία των κάτω άκρων
Άλλες επιπλοκές
- Ευπάθεια σε λοιμώξεις.
- Υπερλιπιδαιμίες με λιπώδη διήθηση του ήπατος.
- Αδυναμία επούλωσης τραυμάτων
- Διαβητικό πόδι
- Περιοδοντίτιδα
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη γίνεται κατόπιν συνεκτίμησης των κλινικών συμπτωμάτων του ασθενούς και ειδικών αιματολογικών εξετάσεων – σάκχαρο νηστεία αίματος , γλυκοζυλιομένη αιμοσφαιρίνη και καμπύλη σακχάρου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η επιλογή θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη , αν η διάγνωση γίνεται σε πρώιμο ή προχωρημένο στάδιο , από την ηλικία και τις συνήθειες του ασθενούς, από το αν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις, ο θεράπων ιατρός καλείται να επιλέξει την κατάλληλη και εξατομικευμένη αγωγή για τον κάθε ασθενή. Η θεραπεία αρχίζει με σωστή δίαιτα και σωματική άσκηση και συνεχίζεται φαρμακευτικά με τη χρήση χαπιών , ινσουλίνης και άλλων ενέσιμων θεραπειών. Ο σακχαρώδης διαβήτης επίσης αποτελεί ένα νόσημα που προκαλεί επιπλοκές σε διάφορα συστήματα – καρδία , νεφροί, αγγεία, οφθαλμοί- και συνυπάρχει και με άλλες μεταβολικές διαταραχές- υπερλιπιδαιμία , υπερουριχαιμία. Ως εκ τούτου χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και παρακολούθηση.